报告题目   Advanced Electron Microscopy for Thermoelectric Materials
报告人   Prof. HE Jiaqing(何佳清)
报告人单位   Shenzhen Key Laboratory of Thermoelectric Materials and Department of Physics, Southern University of Science and Technology
报告时间   2018-09-28   10:00
报告地点   合肥微尺度物质科学国家研究中心一楼科技展厅
主办单位   合肥微尺度物质科学国家研究中心、国际功能材料量子设计中心(ICQD)
  The presentation will start with a brief and realisticcoverage of the emerging and maturing themes in the context of energy sources, efficiency, charge storage and distribution. It will illustrate three examples of emerging excitements in nanostructured materials and systems for thermoelectric materials. It will highlight the role of advanced and classical electron microscopy in unravelling the hierarchical architecture of the constituents and their intimate interplay in governing key phenomena in thermoelectric materials.

何佳清,1998年获得武汉大学物理学学士学位;2004年获得武汉大学和德国于利希研究中心联合培养的物理学博士学位,师从著名电子显微镜专家Knut Urban教授和王仁卉教授;博士毕业后2004-2012年先后在美国布鲁克海文国家实验室和美国西北大学工作。现为南方科技大学理学院副院长、物理系主任、教授,国家“千人计划”青年项目入选者、广东省“珠江人才计划”领军人才、深圳市“孔雀团队”带头人、深圳市海外高层次A类人才。曾获教育部自然科学二等奖(排名第一)、深圳市自然科学二等奖(排名第一)、深圳市五一劳动奖章等荣誉。主要从事透射电子显微学、功能材料的物理性能与结构关联性研究、以及热电材料研发与器件产业化。目前已在SCI 收录期刊发表论文140余篇,被引用近9000次,H index 43;其中发表包括ScienceNaturePRLAdvanced MaterialsJACS等影响因子大于10的论文70多篇。