站内搜索 :  加入收藏   设为首页   联系我们   English Version  

图片专题
最新热点
中心动态
科技简讯
学术报告
公告通知

Majorana zero mode under a microscope

来源:合肥微尺度物质科学国家实验室    浏览次数:0


报告题目   Majorana zero mode under a microscope
报告人   李牮 研究员
报告人单位   浙江西湖高等研究院理学研究所
报告时间   2018-01-10   14:00
报告地点   合肥微尺度物质科学国家研究中心九楼会议室(9004)
主办单位   合肥微尺度物质科学国家研究中心、国际功能材料量子设计中心(ICQD)
报告介绍

报告摘要:
  Ferromagnetic chains grown on top of conventional superconductors (or, Yu-Shiba-Rusinov (YSR) chains) pose an interesting and promising platform for Majorana zero modes, which in turn is crucial in realizing feasible topological quantum computation. In this talk, I will first review the recent experimental and theoretical development of the study of Majorana zero modes in this platform [1,2,3,4]. Then I will propose a robust spin signature to distinguish Majorana zero modes from trivial YSR states accidentally tuned to zero energy due to strong local potential. This signature is rooted in two sum rules that dictate the distribution of spin densities in a superconducting state with respect to a normal state, and has been recently detected with the spin-polarized scanning tunneling microscope technique which implicitly takes advantage of these sum rules [5,6].
  References:
  [1] Science 346, 602 (2014).
  [2] Physical Review B 90, 235433 (2014).
  [3] Nature Communications 7, 10395 (2016).
  [4] Nature Physics 13, 286 (2017).
  [5] Science, eaan3670 (2017)
  [6] arXiv:1709.05967.

报告人简介:
  李牮,2002年于西北大学获学士学位,并保送进入中科院物理所;2004年转入香港大学并于2008年获得博士学位;2008年底至2013年在瑞士日内瓦大学从事博士后研究;2013年至2016年在美国普林斯顿大学从事博士后研究。现为浙江西湖高等研究院理学研究所研究员。主要研究凝聚态物理学中拓扑非平庸系统的电子性质。现阶段尤其关注在实现高容错量子计算方面极具潜力的拓扑超导和与其相关的马约拉那准粒子。与普林斯顿的一个实验组合作在超导铅表面生长的铁原子链中发现了马约拉那准粒子并提供了在扫描隧道显微镜中观测到这种奇异粒子的有力证据。发展了深入理解磁性原子与普通超导体相结合体系的理论框架,并确立了这一体系在更高维度实现拓扑超导的可行性。基于这一实验体系,李牮博士和他的合作者进一步提出了有望近期实现演示马约拉那准粒子的非阿贝尔编织统计的实验设计。由于在马约拉那费米子方面的一系列理论工作获得2016年布拉瓦尼克青年科学家(地区)最高奖。

[收藏] [打印] [关闭] [返回顶部]